EDUKACJA

Subwencja oświatowa

Dopłata ze środków własnych

na 1 ucznia w 2023 r.

Budżet oświatowy Gminy Lubin w 2023 r.

*Rozdział 80101 oprócz kosztów prowadzenia własnych szkół przez Gminę Lubin, zawiera koszty rozliczeń z Miastem Lubin za uczniów uczęszczających do szkół w mieście w kwocie 3.062.471,01 zł oraz środki na realizację Programów UE, środki z Funduszu Pomocy związane z pomocą dla uczniów z Ukrainy;

**Rozdział 80104 oprócz kosztów związanych z prowadzeniem wychowania przedszkolnego przez Gminę Lubin, zawiera koszty: udzielanych dotacji dla przedszkoli niepublicznych  w kwocie 1.113.670,84 zł oraz rozliczenia z innymi gminami za dzieci uczęszczające do przedszkoli w innych jednostkach samorządu terytorialnego w kwocie 2.507.206,06 zł;

*** koszt zakupu biletów dla uczniów dowożonych do szkół prowadzonych w GL, koszt organizacji dowozu uczniów niepełnosprawnych; zwroty kosztów dowozu rodzicom uczniów niepełnosprawnych;

****  realizacja programu WSE - zakup biletów dla uczniów sp i ponadpodstawowych na komunikację powiatową oraz programu stypendialnego dla uczniów szkół podstawowych, średnich i studentów.

Należy zwrócić uwagę na to, że koszty jakie Gmina Lubin ponosi w związku z realizacją zadań oświatowych obejmują również te dzieci i uczniów, którzy zamieszkują na terenie Gminy Lubin, ale realizują wychowanie przedszkolne  w przedszkolach na terenie innych  JST (w oparciu o ustawę o finansowaniu zadań oświatowych) oraz w szkołach prowadzonych przez Miasto Lubin (na podstawie zawartego porozumienia) w formie odpowiednio: refundacji dotacji na dziecko przedszkolne lub refundacji kosztów przekraczających subwencję na ucznia. Ponadto wydatki na programy: WSE skierowany do wszystkich uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych zamieszkujących GL  oraz Stypendialny adresowany do wszystkich uczniów szkół podstawowych, ponadpodstawowych i studentów zamieszkujących w GL. Mieszczą się tu również środki na pomoc udzielana uczniom uchodźcom z Ukrainy oraz koszty ponoszone na realizację programów UE.

Łączne wydatki poniesione na oświatę

i wychowanie w 2023 r.

do roku 2022